1 ekor ayam di potong ikut suka
3 cawan santan pekat ( sama dengan 1 biji kelapa)
3 sudu besar gula (boleh tambah kalau nak kencing manis)
3 sudu besar madu
1 sudu teh halba
Garam secukup rasa lidah tu
1 kiub ayam
3 sudu besar cili kisar
Sedikit minyak untuk menumis
Bahan untuk dikisar :
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
3 cm halia, lengkuas dan kunyit
5 batang serai
Cara-cara :
1. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau. Tak garing sangat pun tak apa.
2. Masukkan ayam. Masak dengan api SEDERHANA. Biar ayam masak perlahan-lahan.
3. Lebih kurang 10 minit. Masukkan santan. Kacau. Ayam tak perlu masak sangat. Cukuplah separuh masak saja. Lepas ni nak bakar pulak.
4. Angkat ayam. Kalau ada pemanggang arang. Takda pun tak apa. Oven pun boleh.
Iklan japp - Pagi ni baca balik resepi macam ada yang tak kena. eheh. Kuah percik tu. Lepas ayam diangkat. Masak lagi dengan api perlahan sampai pecah minyak ya kawan-kawan. Makasih. :)
5. Panggang ayam dengan suhu 180'C selama lebih kurang 45 minit. Selang 15 minit keluarkan ayam. Sapu dengan kuah. Ulang sebanyak 3 kali.
6. Agak-agak dah masak. Letakkan dalam bekas. Curahkan kuah percik. Sedia untuk dimakan.
Lastly selamat mencuba heheh~ Sebelum tdr tgok resepi, mesti pasney tdr sampai mimpi2 :D
No comments:
Post a Comment