Monday, June 20, 2011

Cara mengatasi gemok di perut

Tengahari :)

Haip haip. Cantek nya perut slim kila fairy mahupun erra fazira dan nasha aziz. Uhh ada siapa2 tahu tak diaorang makan berapa banyak sehari? puasa seminggu 8hari ke? Tiap kali gosok gigi ke? Mengikut pakar sesiapa yang menggosok gigi, ianya akan membuatkan nafsu makan kita terbantut. Iyeke?? Tah cuba kau orang buat :D Nak jugak beli baju kecik2 saiz XS/S. Nanti kawan2 tanya, kau pakai baju saiz apa? Dengan bangga sombong riak bongkaknya, size SSSSSS je. Ouchh. Eh eh, wa tak boncit ye? Wa gemok perut je. Hihi. Jom ikut nasihat pakar yang tak seberapa ni. Mana lah tahu kalau amalkan, boleh slim macam kerengga.

Minum Banyak Air

(Minum limapolohratus kali)

Jika perut penuh disebabkan oleh penyimpanan air, anda sebenarnya dapat mengurangi masalah tersebut dengan minum air lebih banyak. Hal ini akan mencairkan konsentrasi sodium/garam dalam tubuh sehingga meningkatkan jumlah air yang dikeluarkan dari sistem tubuh. Minum lebih banyak air juga menjamin fungsi hempedu efektif untuk mengeluarkan bahan toksin. Jangan kurangkan pengambilan air ketika berdiet, kerana banyak bahan yang sukar dicernakan dan akan menyebabkan perut menggelembung.

Mengurang Pengambilan Garam

Jangan makan gelojoh, kerana ketika anda menelan terlalu cepat, udara tertahan dalam usus dan membentuk gas yang dapat mengakibatkan penggelembungan perut. Duduk ketika makan dan kunyah makan secara perlahan-lahan. Makanan yang t ida k terkunyah menjadi bahagian-bahagian kecil t ida k dapat dicerna dengan sempurna yang kemudian menghasilkan banyak gas yang menimbulkan penggelembungan

Makan perlahan-lahan

(Makan laju laju macam nak kejar seth tan yang sebatu jauh dariapada korang)

Terlalu banyak garam dalam diet menambah lebih sodium terhadap cairan tubuh yang memperlambatkan mekanisme sehingga mendorong air keluar dari sel. Akibatnya perut terasa penuh dan menggelembung.

Pengambilan Serat

Serat adalah elemen penting dalam diet, tetapi untuk mengimbangi penyimpanan air yang menyebabkan penggelembungan, makanlah serat dalam buah-buahan seperti epal dan pear yang memiliki banyak kandungan air.

Awasi Ubat-Ubatan

Perut yang mengembang adalah kesan sampingan dari pengambilan ubat. Aspirin kadang-kadang menyebabkan masalah perut yang mengakibatkan sembelit dan penggelembungan, termasuk pil kontrasepsi.

Hindari Sembelit

Sembelit didefinisikan sebagai memiliki lebih sedikit dari tiga kali buang air besar dalam seminggu atau jika terlibat ketegangan. Akibatnya perut terasa bertambah besar. Untuk merangsang isi perut, tingkatkan pengambilan serat dari buah-buahan dan sayuran, amalkan secara berterusan untuk menghindari fermentasi dan pengeluaran gas yang berlebihan.

Bersenam

Olahraga atau bersenam akan membantu menggerakkan cairan dalam perut yang dapat menyebabkan perut besar dengan mendorongnya keluar dari jaringan dan masuk aliran darah di mana akan dikeluarkan sebagai peluh atau dibawa ke hempedu untuk dikeluarkan sebagai urin. Senaman yang disarankan seperti aerobik.


4 comments:

Anyyss Shuhaimi said...

saya memang dah slim...hehe

♥Aien Najwa♥ said...

waa..best niy dpt petue time pagi..hehe..^_^..
oweyz share ur knwledge okei dear..
ziarah anda sambil follow..
nice blog..

Nik Azny said...

annyss : Huhu untung la dah selim melim :D

Nik Azny said...

aien: makasih datangg sini yee :)